top of page

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen 2.jpg

Je wordt niet geboren met zelfvertrouwen maar bouwt het gaande weg op in je leven. Het innerlijke stemmetje dat tegen je praat bepaalt in grote mate hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Vaak denken mensen met te weinig zelfvertrouwen dat ze te dik zijn, te dom, te lelijk, niet goed genoeg, enz... en die bepaalde gedachten weerhouden ze ervan om voluit in hun kracht te staan...

De onbewuste geest en ons innerlijk stemmetje controleert nogal wat  over hoe we onszelf zien. Onze onbewuste gedachten kunnen fervente supporters zijn en ons vertellen dat we ons goed moeten voelen over hoe we eruit moeten zien en hoe we over onze capaciteiten denken. Of het onderbewuste kan een felle criticus zijn en onze geest vullen met negatieve en ongezonde gedachten over onszelf.

​

Het probleem is dat het overkomen van deze negatieve gedachten een hele uitdaging is. Deze negatieve gedachten zitten automatisch en diep verankert in onze geest. Je kijkt in de spiegel en Bam!.. de onderbewuste geest vertelt je dat jij jezelf niet leuk moet vinden over wat je ziet. Het gebeurt onbewust en automatisch. Met andere woorden, een laag zelfbeeld is vaal het gevolg van gebreken in ons onderbewustzijn, het zijn automatische gedachten en ze zijn niet rationeel. Ze zijn niet gebaseerd op de echte waarheid en raken vaak ingebed in onze kindertijd, ze zijn overdreven, kritisch en vooral ongezond, jouw hersenen gijzelen jou met negatieve gedachten. Het is zoals een wild paard dat je probeert te berijden.

​

Maar wat als we deze gedachten tot bedaren zouden kunnen brengen, of beter nog, helemaal zouden kunnen worden verwijdert?  Wat zou er gebeuren als we terug controle zouden krijgen over onze innerlijk stem en deze opnieuw zouden leren om meer ondersteunend, positiever en behulpzamer te zijn voor ons? 

 

Te laag zelfvertrouwen en eigenwaarde? 

​

De termen eigenwaarde en zelfvertrouwen worden meestal door elkaar gebruikt, maar ze vertegenwoordigen twee heel verschillende ideeën. Zelfvertrouwen ken bijvoorbeeld gezien worden als een innerlijk oordeel dat we maken over onze capaciteiten of onze kwaliteiten. Ik ben bijvoorbeeld goed in spreken voor publiek maar niet in zingen. Daarom ben ik een zelfverzekerde spreker in het openbaar. Zelfvertrouwen kan veranderen op basis van gebeurtenissen, de persoon met veel zelfvertrouwen in spreken in het openbaar kan een nerveus wrak zijn als hij tijdens een karaoke avond moet zingen.

Aan de andere kant heb je eigenwaarde wat een gevoel is dat constant is, en het is een maatstaf voor onze gevoelens van eigenwaarde en eigenliefde. Als je een lag zelfbeeld hebt, of het nu spreken in het openbaar is of karaoke zingen, je voelt je negatief over jezelf.

 

Wat veroorzaakt een laag zelfbeeld?

​

Er wordt aangenomen dat zowel zelfrespect als zelfvertrouwen wordt gevormd door ervaringen uit het verleden. Gedurende ons hele leven ontvangen we zowel negatieve als positieve berichten, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben over hoe we onszelf voelen. Deze feedback kan afkomstig zijn van onze collega’s, familie, de media, enz…  en helaas reageren we meer op de negatieve berichten dan op de positieve. De kans dat de negatieve berichten worden opgeborgen in het onderbewuste is veel groter.

​

Ook trauma kan een aanzienlijke invloed hebben op ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Traumatische ervaringen kunnen onze gevoelens van eigenwaarde en ons gevoel van vertrouwen verminderen. Uiteindelijk presenteert het gevoel van eigenwaarde zich op een schaal. Sommige hebben een overvloed, anderen kunnen het in bepaalde situaties moeilijk hebben. Maar mensen met een laag zelfbeeld hebben de neiging om een constant laag niveau van eigenwaarde en zelfvertrouwen te voelen.

​

Hier een paar  symptomen die kunnen voorkomen bij een te laag zelfbeeld: hopeloosheid of depressie, verveling of gebrek aan motivatie, overgevoelig zijn voor kritiek, gebrek aan assertiviteit, overdreven negatieve kritische zelfgedachten horen, het gevoel dat hun leven een mislukking is.

​

Je kan je zelfrespect verbeteren.

​

Er is hoop, je kan jouw negatieve denkpatronen van je geest verbeteren. In feite lijkt een laag zelfbeeld veel op een storing in je geest. Tijden je leven heb jij jezelf door herhaaldelijk te denken, geleerd hoe jij jezelf en je capaciteiten in bepaalde situaties kunt voelen. Maar het gevoel van eigenwaarde is flexibel.

We kunnen zeker leren om onze eigenwaarde te verbeteren of bij te sturen. Met andere woorden, we zijn niet gedoemd tot het leven vol met een laag zelfbeeld. Het is zeker goed mogelijk om zelfrespect op te bouwen en het te vergroten. En het is mogelijk om deze automatische negatieve gedachten te overwinnen, ze te verminderen en zelfs te elimineren uit onze innerlijke monologen. En dat is de sleutel tot het verbeteren van jouw zelfvertrouwen en zelfrespect.

 

Het vervuilde zelfbewustzijn: hoe ontstaan negatieve percepties?

​

We kunnen een negatief beeld van onszelf ontwikkelen en soms al heel vroeg in ons leven, een negatieve sociale ervaring, een pestkop die ons uiterlijk kleineert, het niet slagen voor een test, enz… deze ervaringen hebben de neiging om een blijvende indruk achter te laten op ons zelfbeeld, en dit tot ver in ons leven.

​

Waarom?  Om te beginnen wil ons onderbewustzijn ons beschermen. Als we een negatieve ervaring beleven ontwikkelt ons onderbewustzijn een afweermechanisme, dit wil zeggen dat vanaf dat moment je onderbewuste je “slecht” zal laten voelen wanneer je een volgende keer in dezelfde situatie beland, en dit om te voorkomen dat we pijn, schaamte of een mislukking terug zouden moeten ervaren die we misschien hebben ervaren wanneer we die bepaalde negatieve ervaring in het verleden hebben beleefd. Deze verdediging manifesteert zich als die automatische gedachten.

​

Na die negatieve sociale ervaring kan je geest bijvoorbeeld gaan vertellen “jij houd niet van sociale situaties, jij bent er niet goed in, je moet ze vermijden”. En deze negatieve gedachten worden een self-fullfilling prophecy.

​

We verwachten met zoveel overtuiging dat we er niet in slagen om nieuwe kennissen te maken of met nieuwe mensen te praten. We zullen onszelf een slechte tijd bezorgen, en onze verlegenheid krijgt de vrije loop en zet ons ertoe aan om geen nieuwe mensen te ontmoeten. Ons zelfvertrouwen en laag zelfbeeld overtuigen ons keer op keer om elke keer deze negatieve gedachten te krijgen, en daarom zijn ze zo moeilijk te verwijderen. We hebben het onderbewuste toegestaan deze gedachten te dicteren hoe we ons leven lang over onszelf moeten denken en voelen, en deze gedachten versterken zich alleen maar.

 

Waarom gedragstherapie en coaching maar zo ver gaan.

​

Dus, hoe overwinnen we die negatieve gedachten? Hoe geraken  we er voorbij en voorkomen we dat ze onze acties en gevoelens beheersen?

​

Een veel voorkomende benadering die door therapeuten wordt voorgesteld is herhaling, gedragscoaches zeggen dat je datgene waar je bang voor bent keer op keer moet herhalen, of het nu spreken in het openbaar is, sociale gewoonte aankweken of van jezelf leren houden door in de spiegel te kijken. Met andere woorden, we pushen onszelf om deze gewoonten aan te leren met vallen en opstaan totdat we consequent succes ervaren.

​

We kunnen natuurlijk eraan werken om deze negatieve gewoonten te temperen, maar ze hebben nog steeds invloed op hoe we onze angsten onder ogen zien en hoe we ons voelen over het resultaat. Met andere woorden, velen vinden het in de eerste plaats een uitdaging om de moed bijeen te rapen om hun angsten te overwinnen. En zelfs als ze het lef vinden om keer op keer te oefenen, verwachten ze nog steeds een mislukking of een negatief resultaat. Als je ooit eens lof hebt gekregen van een vriend, kan je van binnen voelen of ze gewoon aardig zijn of ze het menen, dat is precies wat we hier bedoelen, je kan het voelen. En natuurlijk kan je die gedachten voldoende tot bedaren brengen om te presteren, maar die negatieve overtuigingen zijn nog steeds informatief aanwezig en vormen een deel van onze zelfperceptie. Eenvoudig gezegd, bewijzen en feiten doen heel weinig om onze onbewuste gedachten te beïnvloeden.

​

We kunnen succes ervaren en onze bewuste gedachten kunnen ons vertellen dat we aan het verbeteren zijn, maar die irrationele onbewuste gedachten zijn er nog steeds en vertellen ons hoe we ons echt moeten voelen.

 

Hypnose voor zelfvertrouwen: hoe hypnotherapie ons kan helpen om ons laag zelfbeeld te overkomen.

​

Onze angsten herhaaldelijk onder ogen zien kan een hulpmiddel zijn om onze eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren. Toch is het een uitdaging, het is moeilijk om op koers te blijven en iets keer op keer te doen, ook al schreeuwt de geest tegen ons dat we dat liever niet zouden doen.

​

Negatieve zelfpraat is juist gelijk een verslaving. We kunnen de pijn voelen die onze verslaving veroorzaakt, we kunnen het effect zien dat het heeft op onze relaties, we kunnen letterlijk zien dat het onze emotionele gezondheid of onze prestaties op het werk of in sociale situaties vernietigt, of wat dan ook onze geest ons vertelt dat we niet kunnen.

​

En toch kunnen we niet stoppen, we kunnen die gedachten niet uitsluiten. Het is net als de drang die de verslaafde hoort om steeds opnieuw te gebruiken.

​

Hypnose kan zeer succesvol zijn bij een laag zelfbeeld, omdat het doel is om de geest, dus de gedachten te herstellen. Hypnose helpt om het onderbewuste opnieuw te leren om een ondersteunende partner te zijn in ons dagelijks leven. We halen die irrationele negatieve gedachten eruit en vullen het onderbewuste opnieuw met meer nuttige informatie.

​

Hoe werkt dat precies?

​

Je kan hypnose zien als meditatie met een doel. Al eeuwenlang wordt meditatie gebruikt om mensen te helpen de geest te temmen, je kan de geest vergelijken met een wild paard dat moet getemd worden, het doel is om innerlijke rust te vinden en  automatisch worden je gedachten stil. Maar hypnose gaat nog een stap verder, hypnose voegt een doel toe.

​

Hier is hoe:

​

Tijdens een hypnotherapie sessie begeleid de therapeut jouw lichaam en geest naar een staat van verhoogde ontspanning en bewustzijn (net zoals je zou verwachten van een meditatie). In deze toestand verandert de manier waarop onze hersenen zich gedragen. Onze geest wordt volledig ontspannen en we hebben toegang tot ons onderbewustzijn. In feite kunnen we de kritische geest omzeilen en rechtstreeks naar die innerlijke stem gaan en er rechtstreeks tegen praten. En als we in een staat van hypnose zijn, worden onze hersenen zeer ontvankelijk voor suggesties. Daarom, wanneer we mantra’s horen in deze staat van bewustzijn, zoals “je zult vertrouwen voelen in wat je doet”, zal de geest dit vasthouden. We hebben de kritische bewuste laag omzeild die altijd en alles beoordeeld over wat we horen en wat er gezegd wordt.

​

Je zal nu misschien denken, is dat alles wat er nodig is? En het korte antwoord is ja. Hypnose voor een laag zelfbeeld kan zeer complex zijn, een hypnose therapeut kan verschillende technieken gebruiken om het onderbewustzijn te versterken en te herstellen. Maar wat ook de techniek is, het idee is hetzelfde. In een staat van hypnose zijn we in staat om nieuwe, meer nuttige en ondersteunende informatie aan het onderbewuste tot te voegen. En tegelijkertijd kunnen we eraan werken om negatieve denkpatronen los te laten die in de eerste plaats problemen met ons zelfbeeld veroorzaken.

​

Zelfhypnose

Zelfhypnose is een van de belangrijkste werktuigen die we kunnen inzetten om ervoor te zorgen dat jij niet alleen de resultaten haalt die jij wil bereiken om jouw zelfvertrouwen onder controle te houden, maar ook voor toekomstige zaken kunt gebruiken. het leven gaat met ups en downs, en soms kunnen downs diep gaan. Door zelfhypnose toe te passen kan jij jouw brein onder controle houden, zorgen dat jouw beide hersenhelften terug in balans komen zodat er rust komt, en jij terug in controle bent. Zelfhypnose leer ik aan bij iedereen zodat jij meer grip krijgt over jouw leven.

​

​

Maak vandaag nog een afspraak voor een intake gesprek.

​

bottom of page